2010. április 13.

Mongolfolt és fiúk napja

Az egyik, nagyrészt japánokból álló társaságban szóba került a magyarok eredete. Az ázsiai vonal hallatán a japánoknak rögtön felcsillant a szemük és örömmel nyugtázták, hogy akkor biztosan mi is mongolfolttal születünk, mint ők. Általános műveletlenségemnek köszönhetően persze nem nagyon tudtam mit kezdjek ezzel a szokatlan képzettársítással. Elég bambán nézhettünk, mert a mongolfolt élő bemutatója nem váratott sokáig magára. A kis 11 hónapos Sosei szerencsétlenségére éppen arra mászott, az anyja hamar elkapta és azonnal le is került róla a pelenka. És tényleg, egy kb. tenyér nagyságú, kékes-szürkés szabálytalan folt volt a feneke fölött. Nagyjából úgy nézett ki, mintha gyógyulófélben lévő véraláfutás lett volna. Azt mondták, hogy az Ázsiaiak többsége, az amerikai őslakosok leszármazottai (ezt a jelen lévő mexikóiak is megerősítették) és Afrika keleti részén élők is úgy születnek, hogy a hátuk alsó részén, a keresztcsont körül ezek a kékes foltok vannak és kb. 4-5 éves korukra tűnnek csak el. A mellettem ülő litván lány (akinek a férje japán) mondta, hogy miután megszületett a kisfiuk, halálra rémült amikor meglátta a gyerek fenekét. Megnyugodtunk, hogy ezek szerint van legalább még egy európai rajtunk kívül, aki korábban nem hallott még a mongol foltról.


Fényképet nem csináltam a kis Sosei hátsójáról, aki még nem látott ilyet, nézzen utána a Google-en. Itt egy kép viszont a bátyjáról, Kosei-ról a Kintaro baba előtt. A fiúk napjára szokás ezt a babát felállítani. Kintaro egy legendákkal övezett harcos volt és a család azért állítja fel a bábuját, hogy a fiaik is olyan erősek és bátrak legyenek majd mint Kintaro lett felnőtt korában. A feminista érzületűek kedvéért azért hozzátenném, hogy nem csak a fiúkat ünneplik, lányok napja is létezik Japánban.



3 megjegyzés:

  1. Helló Lizzy!

    A foltnak kicsit más eredete van a japóknál mert,ha jól emlékszem az igazi őslakosoknál nem volt ilyen folt a fiúknál.De viszont volt két mongol invázió is az 1200-as években,amit a japánok visszavertek(igaz "Isteni" segítséggel),egészen pontosan két tájfunnal-innen származik a "kamikaze" szavuk is,ugye:"Isteni szél".Szóval,a mongol utánpótlást szállító hajókat elsüllyesztették mindkétszer a tájfunok,ezért az akkori elég gyengécske és egymást örökké maró,széthúzó japán seregekkel is sikerült megverni az inváziós armadát.Namármost,mire ez sikerült nekik,addigra már az elő-sereg partra szállt Kyúshú szigetén és a mongol katonák hagynemondjam miket csináltak a nőkkel és el is jutottunk ahhoz a bizonyos "mongol folt"-hoz.Azóta születnek a fiúgyermekek a folttal.Ennyi lenne az igazi igazság!Ugye mára az ilyenek elfelejtődnek,ott is kozmetikázzák kissé a történelmet,pl:II világháborús japán szereplést meg hasonlókat.Egyszerűbb és szebb magyarázat,a romantikus "közös őseink voltak nagyon régen",ami részben igaz is.Ja,sem ennek sem a cseresznyevirágzásnak nem néztem utána,csak amire fejből emlékeztem,azt írtam.Ezért nem tudom pl:a pontos évszámokat sem.

    U.i:Gondolom a vércsoport marhaságot is kérdezik tőled állandóan a japók,mi?Na,az még egy áltudományos divathülyeség!

    Szia
    B.

    VálaszTörlés
  2. A vércsoportomat még nem kérdezték, de gondolom előbb-utóbb erre is sor kerül. Arról már hallottam, hogy a japánok szeretik interjúkon megkérdezni a vércsoportot is, de az egyetlen alkalommal amikor interjúztam még régebben nálunk, tőlem akkor sem kérdezték.

    VálaszTörlés
  3. vercsoport?az agyamra mennek vele,mintha barmit is meg lehetne belole tudni!minden ismerosom megkerdi egyszer,aztan meg csak pillaznak,mikor mondom,hogy nemtudom!a krumplinak meg igaza lehet a foltrol,en is hallottam ezt a verziot mar,csak nem nepszeru,ertheto okokbol!nem illene bele a vilagkepukbe,mert ok a legkiralyabbak,meg a vilaghoditok,nehogy mar legyozze oket valaki!

    VálaszTörlés